custom counter
Pomoč pri vsebinskem delu diplome Tehnično oblikovanje diplomskih, magistrskih nalog in doktorskih disertacij
Komentarji so izklopljeni za Nekaj namigov za pisanje diplomske naloge

Nekaj namigov za pisanje diplomske naloge


Diplomska naloga je samostojno delo študenta, kar lahko predstavlja za marsikoga veliko breme, a tudi občutek olajšanja, da se bližamo zaključku našega študija, kjer bomo lahko pokazali in dokazali vse veščine, ki smo jih pridobili v času študija. Pisanje diplomske naloge ni samoumevno opravilo, pri katerem bi se lahko »potuhnili« in upali, da našega pisanje ne bi nihče prebral in ocenjeval, temveč je dokaz, kaj in koliko smo za svoj lasten uspeh pripravljeni storiti.

Mnogokrat pisanje diplomske naloge prinaša veliko nemira v naša življenja, saj se marsikdo vpraša, kje in kako začeti. Prvi korak, ki ga moramo kot bodoči diplomanti narediti je, stopiti v stik z mentorjem, ki nam bo podal vsa potrebna navodila, da bo diplomska naloga narejena v skladu z vsemi navodili, ki jih zahteva fakulteta. Ko pridobimo odobritev izbrane teme s strani študijske komisije napoči trenutek, ko je potrebno začeti pisati nalogo. Marsikdo izmed nas, nekaj mesecev premišljuje, kaj bi lahko napisali, kako bomo napisali zahtevano število strani, a verjemite, ko se enkrat odločimo in začnemo pisati, kar naenkrat ugotovimo, da smo skoraj napisali preveč. Zato je vsak strah odveč, da nam ne bi uspelo napisati zahtevanega števila strani diplomskega dela. A nekje je treba začeti. Najprej vam svetujem, da se odpravite v knjižnico, kjer si priskrbite vso potrebno literaturo za pisanje. Poudarek je na strokovni literaturi, nikakor se v diplomskih nalogah ne uporabljajo revije, ki jih lahko kupimo v vsakem kiosku za vsakodnevno kratkočasenje, v poštev pa pridejo le strokovne revije in članki.

Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega, torej praktičnega, raziskovalnega samostojnega dela. Najlažje je, da se najprej lotimo pisanja teoretičnega dela in na podlagi ugotovitev, ki smo jih pridobili s pisanjem opravimo še s praktičnim delom naloge. Zlato pravilo je, da mentorji in komisija, ki nas v zaključnem delu ocenjuje, najbolj ceni vsebino naloge, ki smo jo napisali sami, s pomočjo raziskave, npr. anketnega vprašalnika, intervjuja, telefonskega ali osebnega razgovora, saj s tem dokažemo, da smo se v vseh letih študija nekaj naučili in znamo to tudi pokazati. Boljše je, če je v nalogi več našega samostojnega dela, kot »prepisovanja« iz strokovne literature. Ponosno pokažimo česa smo se naučili tudi ostalim.

Zapomnite si, da se uvod in zaključek diplomskega dela vedno piše na koncu, ko je napisano in raziskano že vsako področje. Če se uvoda lotimo na začetku, ne vemo natančno, kaj vse bomo napisali, kaj natančno bomo raziskovali. Uvod diplomske naloge je strnjena misel celotne diplomske naloge, kaj bomo pisali in raziskovali, zakaj smo se za naslov diplomske naloge odločili, kaj skušamo z diplomsko nalogo dokazati, ter oris obravnavanega problema. Če se uvoda lotimo na začetku, lahko hitro zabredemo v brezzvezno pisanje in dolgočasimo bralca naloge. Kar pa nikakor ni nam v prid, saj je uvod prva stvar, ki si jo bralec ogleda. In če ga dolgočasi uvod, kaj naj si potem misli šele o preostanku naloge. Tudi zaključka se lotimo preudarno, dobro preberemo vse, kar smo napisali in na kratko, brez velikega dolgovezenja strnemo naše misli, kaj smo v nalogi ugotavljali, do kakšnih zaključkov smo v diplomski nalogi prišli in ponudimo morebitne rešitve.

Ko se vam utrne misel, ki bi jo lahko zapisali v diplomsko delo, jo brez skrbi napišite. Iz strokovne literature povzemite ali citirajte avtorje. Čeprav se vam morda zazdi, da tekst ni primeren, ga ne brišite. Raje večkrat preberite, kaj ste napisali. Boljše je imeti napisano več in počasi odvzemati tekst, kot umetno podaljševati napisano besedilo, saj se lahko kaj hitro ujamemo v zanko in začnemo dolgoveziti in ponavljati stavke ali celo cele odstavke. Šele po temeljitem osebnem pregledu diplomske naloge, se lahko odločimo, kaj lahko še napišemo, kaj lahko morda izbrišemo ali nadomestimo z drugim, bolj primernim tekstom. Zavedajte se, da sami pišete nalogo, nihče vam je ne pregleduje, zato se lahko sprostite in zapišete vse misli in citate, saj jih lahko v vsakem trenutku odstranite ali napišete v drugačni obliki.

Diplomska naloga mora biti napisana v zbornem jeziku, kar pomeni, da morate upoštevati vsa pravila slovnice in pravopisa. Ker se kljub temu, da ste skrbno pregledali diplomsko nalogo in se vam zdi, da je brezhibno napisana, lahko prikradejo napake, mora diplomsko nalogo pregledati lektor. Kot pisci diplomske naloge moramo dobro poznati strokovne izraze ali termine za področje, ki ga predstavljamo. Večkrat lahko izbiramo med domačim ali prevzetim strokovnim izrazom. Morda bi bilo prav, da se odločimo za domači izraz, kot primer lahko navedemo »procent«, raje zamenjajte za »odstotek«. Avtor naloge mora upoštevati tudi pravila strokovnega besedila. Pisati mora jasno, svoja stališča, predloge in zamisli podajte na razumljiv način, tako, da jih bodo vsi razumeli. Biti morate jedrnati, to se kaže v strnjenem in natančnem besedilu. Naloga mora biti povezana, stavki naj bodo logično povezani, členjenost po poglavjih in podpoglavjih naj bo skrbno izbrana.

Stvar, ki si jo je vredno zapomniti je, nikoli ne prepisujte direktno iz strokovne literature. Besedilo skrbno preberite in ga oblikujte v smiselno besedilo, vendar napisano z vašimi besedami, saj se v nasprotnem primeru šteje, da je naloga prepisana. Seveda si lahko občasno »sposodite« tudi kakšen direkten citat, a poskrbite, da bo ustrezno označeno, od koga ste si citat sposodili. Bodimo pošteni, misel ni bila napisana iz vaše glave, ampak jo je že nekdo izrekel in zato si avtor zasluži, da ga ustrezno označite kot avtorja zapisanega.

Ko se vam zdi, da je naloga končana si vzemite dovolj časa, preberite jo večkrat, morda prosite še koga, da jo prebere. Šele takrat boste lahko ovrednotili, ali ste v diplomski nalogi zadostili vsem ciljem, ki ste si jih zadali pred začetkom pisanja. Lahko boste preverili, ali naloga oblikovno, jezikovno in vsebinsko ustreza vsem kriterijem. Po vsej verjetnosti bo potrebno kaj popraviti, kakšno stvar dodati ali pa celo odvzeti. Tukaj je lahko mentor v veliko pomoč. Ko dobite dokončno potrditev mentorja, da je naloga ustrezna za oddajo je na vrsti lektoriranje in tehnično oblikovanje diplomske naloge. In tukaj nastopimo mi.

Tehnični pregled diplomske naloge

Če želite kvalitetno, hitro oblikovano diplomsko nalogo nas pokličite. Smo skupina ljudi z dolgoletnimi izkušnjami. Diplomsko, magistrsko nalogo ali doktorsko disertacijo vam tehnično uredimo po navodilih fakultete v 24 urah, po dogovoru tudi prej. Na voljo smo vam 24 ur na dan, 365 dni v letu. Nudimo vam 100 % zadovoljstvo za opravljene storitve. Pokličite ali nam pišite na elektronski naslov z veseljem vam bomo pomagali na vaši poti do velikega uspeha.